WHOLESALE PRIJZEN WORDEN GETOOND NA INLOGGEN. MELD JE AAN!
WHOLESALE PRIJZEN WORDEN GETOOND NA INLOGGEN. MELD JE AAN!
Je winkelwagen is momenteel leeg
Zanzibar is net een droom! Je waant je in weelde met een cocktail in je hand, uitzicht op de azuurblauw zee, voeten in het parelwitte zand terwijl de geur van verse kruiden voorbij waait. Een koffer met herinneringen, souvenirtjes en je kleding met wat achtergebleven strandzand neem je mee naar huis. Enkel de lege flessen van je favoriete drankje blijven achter.
Álle verpakkingen van de genuttigde etens- en drinkwaren zullen Zanzibar nooit verlaten…
Net als veel andere tropische eilanden heeft Zanzibar een slecht afvalverwerkingssysteem, waardoor er bergen lege (wijn)flessen in het milieu terecht komen. Het Zanzibaarse Chako ziet júist hier een kans. Een kans om hun mooie eiland op te ruimen, voor werkgelegenheid te zorgen en prachtige producten te creëren.
Chako is Upcycling pur sang. Met minimale input (daarmee bedoelen we zonder ingewikkeld technisch proces wat veel energie kost) worden prachtige producten gecreëerd en zorgt het tegelijkertijd voor gedegen werkgelegenheid. Er werken voornamelijk jongeren en vrouwen bij Chako, een groep die vaak moeilijk(er) aan een baan komt.
Elke dag gaat een team met hun traditionele ‘Daladala’ (vrachtwagentje) langs verschillende bekende dumpplaatsen en de hotels van het eiland. Hun missie: alle lege flessen ophalen voordat ze in de natuur terecht komen. Eenmaal terug bij de Chako werkplaats begint het upcyclingsproces. De flessen worden gesorteerd op kleur, van de etiketten ontdaan, goed schoongemaakt en ontsmet.
De dames van Chako snijden groeven in de flessen waarna deze met behulp van hitte (kaarsvlam) en koude (water) worden gebroken. Door een tweedelig polijstproces ontstaat een veilige zachte rand aan het glas. Zo maakt Chako waterglazen, karaffen en vazen. Met de toevoeging van kundig houtsnijwerk worden er ook potten, theelichten en lampen gemaakt. Allen met een moderne look en de typische Chako Zanzibar-twist.
Vanuit een simpele ‘schuur’ achter een hotel in Stone Town is Chako de afgelopen jaren doorgegroeid naar een schone ruime werkplaats, waar inmiddels bijna veertig werknemers een goed inkomen verdienen. Chako leidt nieuwe werknemers op tot ware ambachtslieden in glasverwerking of houtbewerking. Zo blijft de lokale houtsnij cultuur behouden.
Chako is inmiddels welbekend op het eiland Zanzibar en ontwikkelt zich alsmaar door. Veel hotels werken mee aan het inzamelen van de lege flessen. Chako heeft sinds kort afvalcontainers geplaatst in verschillende dorpen om de inwoners te leren over de manier waarop zij hun afval kunnen scheiden en/of hergebruiken. Recentelijk zijn er een aantal plastic recycling machines aangeschaft, met als doel het grote plastic afval probleem op het eiland ook aan te pakken.
- Chako wekelijks gemiddeld 20.000 flessen inzamelt
- Chako 38 werknemers heeft die een gedegen salaris verdienen waardoor hun kinderen maar ook neefjes en nichtjes naar school kunnen
- Chako een innovator is. Ze laten lokaal zien dat er economische meerwaarde te creëren is met het upcyclen van afval. Hiermee inspireren ze andere lokale initiatieven om afval op te ruimen en werkgelegenheid te creëren.
- Chako Fair Trade gecertificeerd is en daarnaast zes Sustainable Development Goals geïmplementeerd heeft in hun bedrijf.
De missie van Chako is simpel, ruim afval op en zorg voor een gedegen inkomen voor locals! Laat dat nu precies de missie van Nic&Mic zijn. Chako is onze nieuwste partner en samen met hen willen we de Europese markt veroveren. Zo kunnen zij nóg meer flessen upcyclen en vooral vrouwen en jongeren op Zanzibar van een goed inkomen kunnen voorzien.